Een open trap …

Soms komen interieurideeën niet enkel uit de boekjes, van Pinterest, zaken die we bij vrienden zien … , onbewust dringen ze van overal binnen.

17 jaar geleden, voordat mijn man en ik ons over de plannen voor ons huis bogen, hebben we, zoals dat gewoonlijk gaat, beiden een hele opsommingslijst van wensen gemaakt. Deze lijst ging van ‘badkamer uitkomend op masterbedroom’ tot ‘grote leefkeuken’ en ‘living aan de achterzijde’. De lijst was bij de één iets langer dan bij de ander, maar zeker niet buitensporig te noemen… en dus niet onoverkomelijk! De wens om een open trap in de hal te plaatsen, die tevens uitkomt in onze ‘grote leefkeuken’, was er trouwens ook één van.

Je kan je dan de vraag stellen waar de motivatie hiervoor vandaan komt? Dikwijls schuilt hierachter een gemis in het ouderlijk huis, of – in ons geval – pure nostalgie.

Bij ons sproot het idee van de trap voort uit The Cosby Show, een Amerikaanse sitcom over een doktersfamilie (lopende van 1984 tot 1992). Daar stond ook zo’n trap, centraal, van bovenverdieping uitkomend in de keuken. Deze was dikwijls het middelpunt in de scènes.

Wij noteerden dus op onze lijst : ‘Cosby-trap’.
Gezelligheid was daarbij ons belangrijkste streefdoel – de Cosby-conversaties vonden meestal al vanaf de trap plaats, om dan vervolgens verdergezet te worden in de keuken. Ook het praktische aspect was niet oninteressant : door de verbinding tussen hal en keuken zou dit een grote besparing in onnodige wandelafstanden betekenen.

De serie heeft ons niet enkel geïnspireerd wat betreft onze open trap : dr. Bill Cosby had zijn praktijk in de kelder. Mijn man, architect, heeft zijn werkruimte daar eveneens gestationeerd, dat vonden we wel een leuk gegeven. Maar waarschijnlijk heeft het niveauverschil op het perceel hierin ook een belangrijke rol gespeeld, al klinkt het nostalgie-verhaal hier wel mooier…

The Cosby Show heeft voor ons dus meer input gehad dan enkel de gezellige TV-momenten.

Na 17 jaar kunnen we nog steeds met veel tevredenheid terugkijken op de beslissingen die we destijds genomen hebben.
Bill Cosby is dan wel niet meer de man waar je heden met een goed gevoel naar opkijkt, … die trap nemen ze ons niet meer af : het middelpunt van onze eigen gezellige privé-sitcom!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *